Aplica principiul 80/20 in realizarea site-urilor web!

 
Posted by KeyDesign in Grafica/Logo, Internet & Media, Promovare Web, Realizare Site Web

     Vilfredo Pareto a fost un economist francez din sec. XIX ce a descoperit ca 80% consecinte sunt datorate de 20% din cauze.

     Astfel legea 80/20 sau principiul Pareto , afirma faptul ca in orice problema cu 20% din efort se pot obtine 80% din rezultate. Aceasta lege se poate generaliza si aplica in orice domeniu, de la management ( 20% din munca efectuata  consumand 80% din timpul total alocat , dar genereaza totodata 80% din profitul total)  pana la economie ( 80% din bogatiile unei tari sau companii sunt detinute de 20% dintre reprezentatii acesteia).

     Ne propunem astfel sa aplicam principiul 80/20 in realizarea site-urilor web de la managementul proiectului in sine pana la cele mai mici detalii si sa observam cum aplicarea acestuia duce la productivitate sporita evident o eficientizare a timpului si bugetului nostru.

     Planificarea proiectului ( a website-ului pe care vrem sa-l realizam):

–        Inca de la inceputul proiectului trebuie sa avem in vedere ca 20% din timpul pe care il acordam conceperii graficii, codarii si optimizarii acestuia o sa ne genereze 80% din rezultatele pe care nu o sa le schimbam ulterior. Concentrarea pe putinele parti importante ne va ajuta sa ierarhizam mai bine ce avem de facut in vederea obtinerii rezultatului final.

     Realizarea Layout-ului si a conceptului graphic

–        Inca de cand ne apucam sa desenam, sa concepem un layout , banner sau doar sa schitam un website trebuie sa avem in vedere ca 20% din spatiul unei pagini este urmarit in 80% din timpul in care utilizatorul navigheaza pe pagina. Cei de la google au numit acest efect “the F-pattern” si dupa cum se poate observa si in imaginile de mai jos, partea cu rosu este cea pe care utilizatorul petrece cel mai mult timp cu privirea si reprezinta cam 20% din totalul ariei paginii. Astfel cand concepem grafica , layout-ul trebuie sa concentram 80% din cea mai relevanta informatie in partea stanga si stanga sus a paginii deoarece ochiul uman se va duce instinctiv catre acea directie.

heatmaps-alertbox

 

–        Optimizarea imaginilor si a intregului concept grafic se face prin exportarea imaginilor din Photoshop, Ilustrator sau Corel la calitate 80%. Astfel dimensiunea fisierului va fi aproximativ 20% din dimensiuna fisierului exportat la calitate maxima. Practic exportarea la „quality 80%” reprezinta raportul ideal intre calitatea imaginii si dimensiunea fisierului.

ps_export_settings

Realizarea partii de programare (functionalitate) :

– Trecerea de la layout-ul grafic in format html , css , javascript (codarea layout-ului ) se face respectant 80% din layout, astfel timpul acordat codarii va fi de cateva ori mai mic decat daca am fi respectat layout-ul in proportie maxima ( pierderea a 80% din timp se datoreaza concentrarii prea mari pe detalii precum umbre , colturi , distante la pixel si altele pe care ochiul uman abia ca le sesizeaza in compararea layout-ului initial cu varianta finala a site-ului)

– In rezolvarea problemelor (bug-uri) 20% din codul sursa contine peste 80% din erorile prezente in tot site-ul.  Astfel , rezolvarea a 20% cele mai importante erori prezente repretinta 80% din numarul total al erorilor semnalate.

– Observati-va utilizatorii ca sa determinati care sunt cele mai importante functionalitati pe care acestia le folosesc si concentrati-va asupra acestora , restului de 80% acordati cat mai putin timp.

Viteza de incarcare a paginii:

– La o simpla analiza cu instrumentul google de testare a vitezei de incarcare a paginii –  https://developers.google.com/speed/pagespeed/ si rezolvare a celor mai importante 20% din problemele raportate (cele cu rosu) se va observa o imbunatatire cu 80% a vitezei de incarcare a paginii.

page-speed

 

     Concluzia aplicarii principiului Pareto ( sau legea 80/20)  in realizarea de website-uri este ca trebuie sa ne concentram pe cele mai importante 20% dintre cauze pentru a obtine 80% dintre rezultate, practica fiind in acest caz cel mai bun profesor.

 

Sorry, the comment form is closed at this time.